Ana Rosa, XV Premi Solé Tura al millor llargmetratge del Brain Film Fest 2025
Dos títols colombians encapçalen enguany el palmarès del certamen. D’una banda, el documental Ana Rosa, de la directora Catalina Villar, ha estat reconegut amb el XV Premi Solé Tura al millor llargmetratge. Villar proposa un viatge a la història de la psiquiatria i s’endinsa en la seva pròpia memòria familiar a partir del record de l’àvia paterna, una dona lobotomitzada en els anys cinquanta a Colòmbia. La intervenció quirúrgica, que afecta més dones que homes, és un dels exemples més cruels de la biopolítica del segle XX. El jurat format per Ariadna Dot, Eduard Fernández i el Dr. Jesús Porta Etessam ha reconegut la pel·lícula colombiana per “visibilitzar una pràctica que avui en dia encara és present a la nostra societat, així com per la seva capacitat de transitar d'una història concreta i personal a la universalitat d'aquest tema”.
També és colombiana la producció Pirsas, d’Angélica M. Torres Tamayo, reconeguda amb el XV Premi Solé Tura al millor curtmetratge. Aborda des d'una perspectiva íntima la tragèdia del grup Scouts Núm. 4 Pirsas el 18 de març de 2006, al volcà Nevado del Ruiz, a Colòmbia, on van morir onze nens, entre ells el germà de la directora. El jurat format per Maria Molins, Javier Giner i Pere Estupinyà l’ha escollit per la valentia de la direcció i “per la seva honestedat, emoció i rigor a l'hora de parlar d'aquest tema tan difícil i d'explicar com és el dol sobtat”.
La història de Souleymane, de Boris Lojkine, ha rebut una menció especial del jurat "per explicar la por de les persones migrants i tractar les malalties mentals com una qüestió, també, de classe. Per la seva capacitat de retratar la solitud a través del que tenim davant, però no volem veure, i per la gran feina interpretativa del seu protagonista”. La producció francesa també ha estat reconeguda amb el Premi del públic al millor llargmetratge.
Els espectadors del Brain Film Fest han atorgat el Premi del públic al millor curtmetratge a Com sempre, una producció dels germans Pau i Anna Bacardit que aprofundeix en l’acceptació del càncer metastàsic.
Als premis de les seccions competitives s’afegeix el Premi Especial del Brain Film Fest 2025 per Nicolas Philibert. El documentalista va recollir el guardó honorífic el passat 12 de març per la seva trilogia transformadora sobre la salut mental rodada en centres psiquiàtrics de París. La seva última pel·lícula, La màquina d’escriure i altres fonts de problemes, punt final de la trilogia iniciada el 2023 amb A l’Adamant (Sur l’Adamant, 2023), guanyadora de l’Ós d’Or a la Berlinale, i continuada el 2024 amb Averroès i Rosa Parks, han estat presents a la programació.
El festival impulsat per la Fundació Pasqual Maragall, i coorganitzat amb Minimal Films, amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología - Ministerio de Ciencia e Innovación, finalitzarà demà diumenge les seves projeccions al CCCB.
XV PREMIS SOLÉ TURA
Brain Film Fest 2025
XV Premi Solé Tura al Millor Llargmetratge
Ana Rosa, de Catalina Villar
* Menció especial del jurat
La historia de Souleymane, de Boris Lojkine
XV Premi Solé Tura al Millor Curtmetratge
Pirsas, d'Angélica M. Torres Tamayo
Premi del públic al millor llargmetratge
La història de Souleymane, de Boris Lojkine
Premi del públic al millor curtmetratge
Com sempre, de Pau Bacardit
Comentarios
Publicar un comentario